.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

PREDSTAVNICI OPĆINE GRAČANICA PRISUSTVOVALI SASTANKU O UMREŽAVANJU MJESNIH ZAJEDNICA

U organizaciji UNDP-a BiH juče je u Sarajevu održan sastanak "Umrežavanje mjesnih zajednica - Razmjena iskustava i dobrih praksi"  s osvrtom na studijske posjete u Hrvatsku, Srbiju i Švedsku.

Na skupu je učestvovalo  oko 170 predstavnika iz 23 općine u kojima se projekt implementira već godinu dana te predstavnici prijateljskih općina iz Srbije, Hrvatske i Švedske. Ovom sastanku prisustvovali su i Općinski načelnik Nusret Helić te predstavnici mjesnih zajednica sa područja Općine uključenih u projekat UNDP-a „Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH“.

 

Učesnici su imali priliku da iznesu iskustva koja su prikupili tokom studijskih posjeta, provedene aktivnosti i ostvarene rezultate, te ukažu na moguće promjene koje mogu da urade u lokalnim zajednicama po uzoru na zemlje domaćine, s fokusom na efikasnost sistema, korištenje tehnologije, rodnu ravnopravnost i učešće građana.

U sklopu dnevnog reda, jedna od tačaka bila je i „Osvrt na sprovedene studijske posjete“. Iskustvo i primjere iz Republike Srbije prezentirale su Adisa Spahić i Mirsada Mekić, predstavnice iz Općine Gračanica.

Armin Sirčo, viši programski koordinator i rukovodilac sektora za socijalnu inkluziju i demokratsku upravu UNDP-a  BiH, rekao je da je ova inicijativa samo dio projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" te da je time korak bliže ostvarivanju maksimuma potencijala mjesnih zajednica BiH i lokalnih samouprava radi bolje kvalitete života građana BiH kroz osnaživanje lokalnog nivoa vlasti, usluga i infrastrukture na lokalnom nivou, te jačanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti.

Načelnik Općine Gračanica, Nusret Helić smatra da će ovaj projekt pomoći rješavanju mnogih pitanja mjesnih zajednica te im se kroz ovaj projekat daje prilika da aktivnije iznesu svoje interese, potrebe i zahtjeve.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.