.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

DELEGACIJA VLADE TK POSJETILA OPĆINU GRAČANICA

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem boravila je danas u radnoj posjeti u Gračanici. Ovom prilikom premijer i ministri su se susreli sa načelnikom Općine Nusretom Helićem, u okviru priprema za predstojeći sajam „Grapos Expo" posjetili novu lokaciju sajmišta, te posjetili privredna društva „RPC Superfos" i „Plamingo".DELEGACIJA VLADE TK POSJETILA OPĆINU GRAČANICA

Na sastanku sa načelnikom Općine Nusretom Helićem razgovarano je o kapitalnim projektima i potrebama Gračanice, koje bi se mogle sufinansirati iz Kantonalnog budžeta.
Načelnik Helić je iskoristio priliku da i novi saziv Vlade upozna sa gorućim problemima ove Općine. Broj jedan problem koji već duži period čeka na svoje rješenje jeste opremanje sportske sale za učenike srednjih škola. Pored toga, bilo je razgovora i o rješavanju pitanja kružnog toka, koji bi po riječima premijera Suljkanovića mogao biti riješen iz sredstava planiranog kreditnog zaduženja.

„Vlada će ove godine, kroz nekoliko svojih programa, poput programa kapitalnih ulaganja, programa ulaganja vodnih naknada i programa namjenskih sredstava iz oblasti zaštite okolice investirati i realizirati nekoliko razvojnih projekata na području Gračanice. Između ostalog to se odnosi na kapitalne investicije u nekoliko škola, projekat energijske efikasnosti – utopljavanje Opće bolnice u Gračanici, te rekonstrukciju i adaptaciju Policijske stanice", rekao je između ostalog premijer Suljkanović.

Također, imajući u vidu nedostatak električne energije za narasle investicijske potrebe na području Gračanice, danas je dogovoreno da će Vlada, zajedno sa predstavnicima Općine, zajednički nastupiti prema Elektroprivredi BiH u cilju povećanja elektro-potencijala koji je postao jedan od limitirajućih faktora za razvoj privrede na gračaničkom području.
Nakon posjete u Kabinetu načelnika, delegacija je u društvu načelnika Helića i njegovih saradnika posjetila novu lokaciju gdje će se ove godine održati sajam privrede i poduzetništva Grapos Expo".

„Danas, kada većina sajmova bilježi pad zainteresiranosti i pad broja izlagača, ovogodišnji Grapos Expo je okupio oko 10% više izlagača nego što je to bio slučaj prošle godine. Ove godine, naši projektovani sajamski kapaciteti su popunjeni već mjesec dana prije održavanja samog Sajma, tako da ćemo ove godine na 121 štandu ugostiti 321 izlagača iz 6 zemalja", rekao je Nedžad Nuhanović, direktor sajma „Grapos Expo".
U okviru posjete privrednim društvima „Plamingo" i „RPC Superfos", delegacija Vlade se upoznala sa proizvodnim asortimanom ovih kompanija koje su se izborile za svoju prepoznatljivost i na zahtjevnom europskom tržištu.

Osim premijera današnjoj posjeti prisustvovali su ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović, ministar privrede Osman Puškar, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić i ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.