.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

OBILJEŽEN DAN RIJEKE SPREČE

OBILJEŽEN DAN RIJEKE SPREČEU osnovnoj školi „Donja Orahovica“ juče  je bogatim programom obilježen Dan rijeke Spreče kao završnica projekta „Dobre vodne komšije II“.

Projekat „Dobre vodne komšije II“  ima za cilj da kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi bolju saradnju između učenika, roditelja, nastavnika i menadžmenta 8 škola i predstavnika 6 općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče.

 

Ovom prilikom, Centar za ekologiju i energiju je organizovao okrugli sto na temu: „Zaštita rijeke Spreče“ gdje su učešće uzeli predstavnici općina, osnovnih škola uključenih u projekat te nevladinih organizacija.

Prisutnima su se pored domaćina, direktora o.š. „Donja Orahovica“ obratili i načelnici općina Gračanica i Petrovo složivši se u tome da se rijeka Spreča koristi kao otpadni kanal te da je potrebno što prije Spreču vratiti u život.

Jedan od zaključaka ovog okruglog stola je bio i taj da se 25. septembar ubuduće obilježava kao Dan rijeke Spreče.OBILJEŽEN DAN RIJEKE SPREČE

Nakon okruglog stola gosti su imali priliku da pogledaju program u kome su učenici škola uključenih u projekat kroz recitacije i kratke skečeve poslali jasnu poruku „da žele čistu rijeku Spreču“. Takođe je upriličeno sađenje biljaka uz obalu rijeke Spreče koje na prirodan način potpomažu zaštiti rijeke.

Pored ovog projekta, iskorištena je prilika i za promociju projekta izgradnje dječijeg igrališta u dvorištu osnovne škole „Donja Orahovica“. Izgradnju igrališta je finansirala Općina Gračanica i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Veliki značaj za projekat „Dobre vodne komšije II“ imala je i podrška Robert Bosch Stiftung-a koji je omogućio implementaciju ovog projekta.

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.