.

.

.

DOKUMENTI

BIZNIS

VIDEO PREZENTACIJA

RADIONICA“ PREVENCIJA I ZAŠTITA OD POPLAVA U MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA U BIH“

Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLocal u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH organizuje radionicu na temu “Prevencija i zaštita od poplava u malim i srednjim preduzećima u BiH“.  Radionica će se održati u petak 12. oktobra 2018. godine u prostorijama Općine Gračanica sa početkom u 11:00 sati.

Ova radionica je dio aktivnosti koje se, u okviru EU ProLocal programa, sprovode u cilju održanja pozitivnog trenda ekonomskog oporavka u BiH od posljedica poplava iz 2014 godine. Naime, katastrofalne poplave koje su u maju 2014. godine pogodile cijeli region, izazvale su značajne štete u sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH. Ukupna direktna i indirektna šteta koju je pretrpio privatni sektor u BiH procjenjuje se na preko 1.5 milijardi KM. Posljedice poplava iz 2014. godine pokazale da sistem odbrane od poplava zahtjeva unaprijeđenja kako bi se u budućnosti smanjio rizik za ukupan ekonomski razvoj zemlje.

 

U cilju poboljšanja spremnosti malih i srednjih preduzeća da adekvatno reaguju u slučaju novih poplava, EU ProLocal če u narednom periodu pomagati malim i srednjim preduzećima u izradi individualnih akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava. Oko 150 bosansko-hercegovačkih preduzeća će pojedinačno, na osnovu analize stanja i uslova u svakom, definisati mjere prevencije te procedure koje se trebaju provesti tokom i nakon poplava. U okviru navedene radionice biće prezentovana metodologija izrade akcionih planova za prevenciju i zaštitu od poplava, kao i način prijave preduzeća zainteresovanih za ostvarivanje podrške u njihovoj pripremi.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa 9 miliona eura i Vlada Njemačke sa 4 miliona eura, a sprovodi GIZ. U okviru EU ProLocala implementiraju se aktivnosti za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz 4 najdinamičnija ekonomska sektora u BiH.

Sva preduzeća zainteresovana za učešće u ovoj radionici, mogu svoje prisustvo potvrditi do 11. oktobra 2018. godine na telefon 035 70 08 24 ili e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Općina Gračanica © 2012. Sva prava pridržana.